Сучасна міська скульпура
|
|
Чугайстр | Дата: Субота, 2007-06-09, 3:12 PM | Повідомлення # 1 |
Студент
Група: Модераторы
Статус: Offline
| Ну, по-перше, я не хотів би тут обговорювати памятники і особливо пам'ятки з історичним шлейфом довжиною у століття та з націонал-патріотичним чи, не доведи господи, політичним підтекстом. Не тому, що я не усвідомлюю їх значення в певному контексті виховання прийдешніх поколінь..... от, блін, понесло. Тепер, я сподіваюсь, ви розумієте про, шо я. Мова піде про міську скульптуру: зазвичай невеликі за розміром композіції, що є не стільки символами та зарубками історії міста, скільки елементами, що творять настрій, додають певної затишності, естетичності та родзинки вулицям та паркам. Простіше буде, мабуть, перейти до прикладів. Візьмемо Київ. (ну живу я тута). Облюбована уcіма молодятами парочка Проні Прокопівни та Голохвастого. І любов ця має досить промовисті матеріальні сліди: груди Проні та коліно Голохвастого натерті долонями та сідничками фанатів аж до блиску! (До речі досі не можу зрозуміти симпатії до цих персонажів з боку щойно одружених - їх історія, якщо пам'ятаєте, нічим гарним не скінчилась!( ?)) Далі - мій улюбленець - пан Паніковський на Прорізній з своїм секретом (підете його подивитися, обовязково візміть з собою невеличке люстерко, а вже місцеві вам радо підкажуть шо з ним робити ) Некст. Растреллі в Пасажі. Душевно. Не менш душевно і виконано і майстерно імплантовано в оточуюче середовище памятник актору театру ім. Франка (соромно але імя актора забув), що знаходиться в парку біля цього ж театру. Якщо людина не знає, шо там є памятник, то під вечір не зразу й помітиш, шо чоловік з собакою, поряд з яким ти присів на лавку, насправді бронзові. Ну і картина була б не повною, якби я не згадав кота біля Золотих Воріт і дога на вул. Артема. Питання.Які б памятники чи композиції ви хотіли б побачити у власному місті, і головне, де? Бо контекст у міській скульптурі, як на мене, відіграє не аби яку роль!
Повідомлення відредагував Чугайстр - Субота, 2007-06-09, 5:24 PM |
|
| |
Чугайстр | Дата: Субота, 2007-06-09, 3:29 PM | Повідомлення # 2 |
Студент
| Ну, і до слова, хотілося б згадати вуличного арт-хулігана Давіда Черного (David Cerny) - чеського скульптора-інстолятора, чиї композиції розкидані по всьому світу. Аби багато не базікати голослівно, для початку пропоную познайомитись з деякими з його робіт, а там вже й фактажем грузити візьмуся Почнемо з менш шокуючих, але від того не менш цікавих Це, шановні, памятник... зупинці. Памятник функціонуючий, так би мовити. Біля неї дійсно зупиняються автобуси.
Повідомлення відредагував Чугайстр - Субота, 2007-06-09, 5:17 PM |
|
| |
Чугайстр | Дата: Субота, 2007-06-09, 3:37 PM | Повідомлення # 3 |
Студент
| І де там зупинка, обурено спитаєте ви. Озьдьо, хитро відповім я.
Повідомлення відредагував Чугайстр - Субота, 2007-06-09, 3:39 PM |
|
| |
Чугайстр | Дата: Субота, 2007-06-09, 3:42 PM | Повідомлення # 4 |
Студент
| Наступне творіння не можна назвати скульптурою в її статичному розумінні, як, в принципі, й в естетичному Ці дзюркаючі вже далеко не хлопчики крім того, що привязують коня посеред однієї з площ Праги, так вони цим ще й хизуються: інсталяція механізована - безсоромники методично піднімають та опускають свої стручки, і прицьому ще й поводять вправо-вліво своїми стегнами Туристи в захваті, місцеві пенсіонерки до цих пір в реанімації
Повідомлення відредагував Чугайстр - Субота, 2007-06-09, 5:13 PM |
|
| |
Чугайстр | Дата: Субота, 2007-06-09, 4:12 PM | Повідомлення # 5 |
Студент
| Судячи з останньої роботи не важко здогадатис, шо у Давіда тьма нереалізованих робіт, що лишилися виключно у вигляді psd-файлів. Але не поспішайте з висновками. У Д.Черного є багато серйозних робіт. Наприклад він брав участь в конкурсі на створення pomnik WW2 (з чеської - Памятник Другій Великій Вітчизняній Війні) на честь чехів, що загинули у ВВ. Памятник є коридором між двома металевими прапорами з отворами у вигляді профілів людських облич. Кількість отворів - 150 000 відповідає кількості загиблих у ВВ чехів. Черний виграв конкурс завдяки своєму таланту та рукам, і програв через свій "довгий" язик. Його дійсно призначили переможцем, але пізніше, після того, як в дному з інтервью він сказав, що "гарний комуніст - це мертвий комуніст", в нього відбрали лавровий вінок і жовту майку лідера. Отакої, а в повітрі то вже був 2004.
Повідомлення відредагував Чугайстр - Субота, 2007-06-09, 4:23 PM |
|
| |
Чугайстр | Дата: Субота, 2007-06-09, 4:33 PM | Повідомлення # 6 |
Студент
| Але повернемося до теми. Чому я згадав тут саме про Давіда Черного? Через те, що він постійно мислить і уявляє, як би він міг удосконалити навколишню урбаністичну дійсність. І сумнівність можливості утілити свої задуми в життя зовсім його не лякають. Те саме я пропоную зробити і нам у цій темі: тобто хоча б словесно (а в ідеалі за допомогою фотошопу) уявити, що ми могли бзмінити в архітектурі власного міста. І знову приклад від Давіда Черного. Ось як він хотів би ідейно естетизувати, на перший погляд такий банальний і не привабливий для митців обєкт, як труба, що перетинає річку Влтаву неподалік від Праги. у нього є й інші роботи, більш придатні для маленьких міст, але на офіційному сайті Давіда їх 'ма, а те, шо є в мене тре сканувати. Так шо, ту бі контінюед, як то кажуть, але трохи згодом. 
Повідомлення відредагував Чугайстр - Субота, 2007-06-09, 4:57 PM |
|
| |
uart | Дата: Неділя, 2007-06-10, 0:29 AM | Повідомлення # 7 |
Admin
Група: Администраторы
| нічогенький собі звіт.... мене зацікавили роботи однієї апні, що інсталює на вулицях людей і тварин, зроблених з... СКОТЧА!! не пам"ятаю імені її...
|
|
| |
Чугайстр | Дата: Четвер, 2007-06-14, 11:01 PM | Повідомлення # 8 |
Студент
| Quote (Чугайстр) Так шо, ту бі контінюед, як то кажуть, але трохи згодом. Як і обіцяв. Викладаю найцікавіші, на мій погляд, роботи Давіда Черного Почну з цих малят, що повзають по Празькій телевежі. Ці новонароджені були створені в рамках фесту "Прага - європейське місто культури 2000". Розмістили їх там тимчасово (але ж Ейфелева вежа всьому світу вже довела, шо немає нічого постійнішого за таке "тимчасово"), по завершенню фестивалю зняли. Наступного тижня мерію міста просто завалили листами з вимогою повернути малечу на місце! Так шо сьогодні всі десять малючків (140 кг - кожен!) й далі повзають по телевежі. А, ледь не забув, проінформувати, виготовлений цей дитсадок, як більшість міських об'єктів Давіда з ламінату.
Повідомлення відредагував Чугайстр - Четвер, 2007-06-14, 11:05 PM |
|
| |
Чугайстр | Дата: Четвер, 2007-06-14, 11:13 PM | Повідомлення # 9 |
Студент
| Наступний мій улюблений. Висить на розі Рильської та Гусової (теж Прага). За словами самого Давіда Черного - "це статуя інтелектуала, такого ти пічного єврейського інтелектуала в ситуації leisure in a pretty big danger". Якщо ж переходити на особистості, то це пан Фройд, хоча й не всі пражці про це здогадуються.
Повідомлення відредагував Чугайстр - Четвер, 2007-06-14, 11:55 PM |
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2007-06-14, 11:55 PM | Повідомлення # 10 |
 Майстер
| не сподівалась на щось позитивніше... )
|
|
| |
Чугайстр | Дата: П`ятниця, 2007-06-15, 0:30 AM | Повідомлення # 11 |
Студент
| А таке? Святий Вацлав. Скульптура була виготовлена, як і малюки, спеціально для виставки, після завершення якої відправилась на склад. Та згодом Давіду зателефонувала Даша Гавлова* й попросила позичити статую для пасажу Люцерна, що належить комусь з сім'ї Гавела. По цей день там вона й висить. Давід зізнається, що, коли буває там, то ніколи не дивиться вгору: "Навіть страшно, як він туди підходить!" *Дагмар Гавлова - дружина бувшого президента Чехії Вацлава Гавела. Quote (Bullet) не сподівалась на щось позитивніше... ) так... мені здається, шо через не досить якісне зображення склалося враження (вибачте - вірші вже виходять), шо Фройд повісився? Дзуськи!!! Зачепився рукою за балку. Втім, самі дивіться. Дубль 2 з посиланням на повноформатне зображення:
Повідомлення відредагував Чугайстр - П`ятниця, 2007-06-15, 0:56 AM |
|
| |
Bullet | Дата: П`ятниця, 2007-06-15, 6:04 PM | Повідомлення # 12 |
 Майстер
| а таки здавалось, що повісився.. мдя ))))
|
|
| |
Bullet | Дата: Четвер, 2009-06-11, 6:28 PM | Повідомлення # 13 |
 Майстер
| Східняк, ну що дивного... пам"ятник підприємливому одеситу - символу українців? З іншого боку, мені здається, краще сприймати все більш позитивно, а то в такі хащі можна залізти.. Дяка, що у нас *пісающіх мальчіков* як у Празі нема
|
|
| |
Східняк | Дата: П`ятниця, 2009-07-17, 1:25 AM | Повідомлення # 14 |
 Шанувальник мистецтва
Група: Проверенные
| Quote (Bullet) Східняк, ну що дивного... пам"ятник підприємливому одеситу - символу українців? З іншого боку, мені здається, краще сприймати все більш позитивно, а то в такі хащі можна залізти.. Дяка, що у нас *пісающіх мальчіков* як у Празі нема Як це "немає"? Та знаменитий донецький велетень-сепаратист Артем-Сєргєєв вилеплений таким геніальним робом, що кожен, хто виїзджає з гаража або автостоянки колишнього горкому КПРС на проспет Миру, не може не побачити здоровезний пролетарський стручок на тлі неба. Найкраща позиція спостереження якраз і розрахована на правого сідока переднього сидіння "Волги" ГАЗ-21 
Показувати можна тільки зрячим. Співати пісню - тільки тим, хто чує. Даруй себе тому, хто буде вдячним, Хто розуміє, любить і цінує._______ Омар Хайям (http://ukrart.lviv.ua/)
Повідомлення відредагував Східняк - П`ятниця, 2009-07-17, 1:26 AM |
|
| |